Dengan Sebab Ini Kami Mencintaimu
Persembahan Opera oleh sekumpulan artis Mesir bertajuk: "عشان كده نحبك" (Dengan sebab ini kami mencintaimu), liriknya dari penyair Aiman Bahjat Qamar dan muzik oleh Mahmud Tholat. Berikut adalah terjemahannya:

Persembahan artis Mahmud Yasin:
“Rasulullah SAW telah bersabda: “Tuhanku (Allah) telah mewasiatkan aku dengan 9 perkara, yang aku mewasiatkan kamu (untuk beramal) dengannya:

“Dia telah mewasiatkan aku untuk berikhlas, ketika sembunyi dan terang-terangan.

“Dan berlaku adil, ketika redha dan marah.

“Dan sentiasa bercukup, ketika kaya dan miskin.

“Dan aku memaafkan sesiapa yang menzalimiku.

“Dan aku memberi kepada sesiapa yang menghalangku.

“Dan aku menyambungkan hubungan dengan sesiapa yang memutuskannya denganku.

“Dan diamnya aku kerana berfikir.

“Dan suaraku sebagai peringatan.
“Dan pandanganku sebagai pengajaran”.

(Persembahan nyanyian diketuai oleh pasangan artis Ihab Taufik dan Hamadah Hilal)
Persembahan artis Jamal Ismail:
“Rasulullah SAW telah bersabda, dalam pengumuman pertama ketika di Madinah: “Wahai manusia, sampaikanlah salam, dan berikanlah makanan, dan hubungkanlah tali persaudaraan, dan solatlah pada waktu malam ketika manusia sedang tidur, maka kamu akan masuk ke dalam syurga dengan sejahtera”

Persembahan artis Mahmud Al-Jundi:
“Rasulullah SAW telah bersabda: “Sesiapa yang menyelesaikan satu urusan keperluan saudaranya, Allah akan menetapkan kedua-dua belah kakinya pada hari tergelincirnya kaki-kaki manusia”

Persembahan artis Said Saleh:
“Rasulullah SAW telah bersabda: “Demi jiwaku yang ada dalam genggaman-Nya, kamu tidak akan masuk syurga sehingga kamu beriman, dan kamu tidak beriman sehingga kamu saling berkasih sayang. Bolehkah aku tunjukkan kepada kamu tentang sesuatu, yang apabila kamu lakukan nescaya kamu akan saling berkasih sayang? Sampaikanlah salam di antara kamu”

Persembahan artis Ahmad Bader:
“Rasulullah SAW telah bersabda: “Tidak halal bagi seorang muslim memulaukan saudaranya lebih dari 3 hari, apabila mereka bertemu, mereka saling memandang antara satu sama lain, maka yang lebih baik di antara mereka berdua ialah yang memulakan salam”

Persembahan artis Muhammad Hunaidi:
“Rasulullah SAW telah bersabda: “Seseorang manusia itu adalah dengan siapa yang dia kasihi”. Dan berkata seorang Sahabat –semoga Allah meredhainya-: “Tidak ada yang lebih mengembirakan kami selepas Islam kecuali hadis ini”.

Persembahan artis Muhammad Riyadh:
“Seorang Sahabat telah mengadu kepada Rasulullah SAW tentang keras hatinya, maka berkatalah kepadanya Nabi SAW: “Usaplah kepada anak yatim, dan belas kasihanlah kepadanya, lembutlah hati kamu, dan kamu akan tahu apa keperluan kamu”.
 

PAUTAN MINI
 

KOKURIKULUM

SOCUT PERAK SCOUT MALAYSIA PUTERI ISLAM PBSM KRS

Recommended Gadget

  • ads
  • ads
  • ads
  • ads

Followers